zaterdag 23 november 2013

Magnesium en B6 bij kinderen met Tourette


In een Spaanstalig wetenschappelijk artikel uit 2009 staat informatie over de suppletie van magnesium en vitamine B6 bij kinderen met Tourette. De aanleiding van het onderzoek was dat veel ouders van kinderen met Tourette ontdekten dat hun kinderen minder tics kregen bij het gebruik van een multivitamine. Als zij hiermee weer stopten, namen de tics weer toe.

De onderzoekers zijn van mening dat elke vitamine en mineraal onderzocht moet worden op toepasbaarheid bij het Tourette syndroom. Zij denken dat een magnesiumtekort de oorzaak kan zijn van (sommige) symptomen bij Tourette en daarom richten zij zich eerst op de suppletie van magnesium en vitamine B6. Een magnesiumtekort werd al eerder gerelateerd aan musculaire hyperactiviteit. Dit kan aanleiding geven tot convulsies (toevallen) en onvrijwillige bewegingen.

Het meten van het magnesiumgehalte in het bloed heeft weinig zin, omdat hiermee niet de effectiviteit van magnesium in het lichaam wordt gemeten. Het is van belang om het enzym kynureninase te meten in het bloed, aangezien een hoge level hiervan een magnesiumtekort aangeeft. Vaak hebben TourettepatiĆ«nten een hoge level kynureninase. Een hoog gehalte van dit enzym kan angst, tics en coprolalie en –praxie uitlokken. Verder ziet men dan een toename van noradrenaline (stresshormoon), toename van hyperactiviteit en een afname serotonine (gelukshormoon).

Een tekort aan magnesium maakt ook vitamine B6 minder actief. Een lage vitamine B6 level laat dus ook een verhoging van het enzym kynureninase zien. Een vitamine B6 tekort kan spastische bewegingen, abnormale bewegingen van het hoofd en hyper-irritatie uitlokken. Bij stress wordt dit nog erger.

In Spanje heeft een groep kinderen van 7-14 jaar met Tourette een combinatie van magnesium en vitamine B6 gesuppleerd gekregen in een hoeveelheid die aangepast was op hun lichaamsgewicht. Daarnaast was er een controlegroep. Aan de hand van de Yale Global Tics Severity Scale (YGTSS) werd de ernst van de tics gemeten op diverse tijdstippen. De totale ticscore ging duidelijk omlaag in 90 dagen tijd, en de totale score van klachten passend bij Tourette ging ook omlaag. De uitkomsten zijn significant en er werden geen vervelende bijwerkingen gezien door de suppletie van magnesium en vitamine B6. Deze resultaten tonen dus aan dat een suppletie van magnesium en vitamine B6 zeker kunnen bijdragen aan het verminderen van de symptomen bij Tourette, maar er moet nog wel verder onderzoek worden gedaan.

Door: Janneke Kaim-Roossien, diƫtist

Bron:http://www.tourettenet.nl